top of page

מטרופוליס 1

אוהבים אמנות עושים אמנות עיריית צל  אביב

1000 משתתפים

קריית המלאכה, ת"א

45 שיעורים

נובמבר 2013

בית ספר פופ-אפ

מתחם קריית המלאכה בתל אביב, שהתפתח בעשור האחרון למרכז אמנות בו פעילים כמאה וחמישים אמנים לצד גלריות לאמנות ואוספי אמנות, מכיל ידע רב ומגוון.  מתוך מאגר ידע זה ערכנו את מפגשי הלימוד, 50 שיעורים, המתקיימים במרחב הטבעי של האמנים – בסטודיו בו הם עובדים, או בחללי התצוגה השונים. פלטפורמה זו מעודדת שיח ולמידה משמעותיים החופשיים מיחסי סמכות, הנובעים מסקרנות ורצון למפגש ולידע ומאפשרים קשר אישי עם אמן המלמד נושא בו יש לו עניין בדרך המתאימה והנכונה לו. המפגשים/ שיעורים פתוחים לכל המעוניין להצטרף וללמוד מאמנים צעירים וותיקים, אספנים וגם משוררים וחוקרים, אודות נושאים שונים ומגוונים המקיפים ציור, צילום, קרמיקה וגם ספרות, פוליטיקה ושירה. אנו מציעים אלטרנטיבה רעיונית למבנה הפיזי ולמנגנון המוכר של בית הספר ולצידה גם חשיבה חדשה על תכנון עירוני: חיבור אינטגרטיבי בין עיר, חינוך ואמנות.

מטרופוליס הוא בית ספר בינתחומי לאמנות בשנתו השניה.

פרויקט מטרופוליס, המתקיים לראשונה כחלק מאירועי אוהבים אמנות. עושים אמנות. 2013, מבקש להעמיד לרשות הציבור באופן ישיר ובלתי אמצעי את הידע הרב המצטבר מתוך הפעילות האמנותית הרוחשת בעיר. אמנים אוצרים ואספנים הפעילים במתחם קריית המלאכה בדרום העיר יעבירו שעורים בנושאים שונים ויישתפו את הקהל המתעניין בתחומי הידע שלהם.

זהו ניסוי לקראת  הקמתו של 'בית ספר' חדש לאמנות, בו המרחב העירוני מהווה מקום ללמידה ולשיתוף ידע.

שיעורים נבחרים

המחלקה ללימודי הבנת המנגנון:
מכון שפילמן לצילום, ד"ר איה לוריא,

המפגש מציע היכרות עם עבודות שונות מתוך אוסף מכון שפילמן לצילום, ושיחה עם אוצרת האוסף ד"ר איה לוריא אודות האוסף ופעילות המכון. 

מכון שפילמן לצילום הוקם בשנת 2010 כמוסד ללא מטרות רווח על ידי שלום שפילמן, כהמשך ישיר לפעילותו הפילנטרופית הענפה בתחום הצילום, והוא פועל כיום כמרחב המקצועי, העכשווי והעדכני ביותר בתחומו בארץ. המכון ממוקם בלב העשייה האמנותית בתל אביב, ומושך אליו מבקרים רבים מהארץ ומהעולם, בהם אמנים ותיקים וצעירים, חוקרים בעלי שם, מבקרים ואוצרים ידועים. המכון פועל במתכונת בינלאומית, ומארח תערוכות והרצאות של מיטב העוסקים בתחום הצילום.

המחלקה לרעיונות מופשטים:
לחשוב דרך חפצים, בעז ארד

מפגש עם מאגר חפצים, עם האפשרות הטמונה בהם להפעיל אותנו,  והאפשרות של האמנות לעשות בהם שימוש, עם וללא תיווך.

בועז ארד הוא אמן שנע בין מדיומים שונים. יצירתו קיבלה תוקף גם דרך השפעתו על דורות של אמנים צעירים כמורה ואמן שקידם את אמנות הווידאו בארץ בשלהי שנות התשעים. חי ועובד בתל אביב.

המחלקה ללימודים במרחב האישי:
ביקור באוסף בני כלב

בנו כלב, אספן מומחה וידען של אמנות ישראלית, יצר במרוצת חמשת העשורים האחרונים את אחד האוספים הפרטיים הגדולים ביותר של עבודות על נייר באמנות הישראלית. האוסף הרחיב את מודעות השפה האמנותית של אמנים רבים, וכן שימר ונתן תוקף לעבודות מפתח של אמנים כמו רפי לביא, משה גרשוני, טל מצליח ואחרים. הקשר האישי של כלב עם האמנים שאת יצירותיהם הוא אוסף, מוביל לקשרי ידידות קרובים איתם, קשר שבזכותו הסכימו להיפרד מעבודות אינטימיות ואישיות.

משנת 2000 מחזיק כלב בסטודיו לתיעוד ומחקר של אמנות ישראלית, בו הוא מתעד את האוסף. הסטודיו משמש מקום מפגש לאמנים שעבודותיהם נמצאות באוסף וכן מתקיימות בו הרצאות תוך הצגת האוסף לסטודנטים לאמנות ולקהל אוהבי אמנות פלסטית ישראלית.

המחלקה ללימודים ללימודים קלאסיים ובינתחומיים:
אירגונים חשאיים וראשית תל אביב, יובל כספי

איך הקימו הבונים החופשיים את העיר תל אביב?

מה הקשר בין אירגונים חשאיים וראשיתה של האמנות הישראלית?

מה הקשר בין בית המקדש והמוזיאון?

יובל כספי ישאל שאלות ויתן קצת תשובות על הקשר שבין אירגוני סתרים שפעלו בארץ לתנועה הציונית, ולמעשה ישפוך אור על הקשר בין האמנים שפעלו בבצלאל בראשית המאה העשרים ובין הסמלים שהופיעו בעבודותיהם.

המחלקה לרעיונות קונקרטיים:
סדנת קדרות, בית בנימיני

עבודת האבניים מייצגת חוכמת ידיים באופן המובהק ביותר: העבודה מבוססת כמעט לחלוטין על רגש, מגע, מישוש, זרימה ותנועה.

הסדנה מציעה מפגש ראשוני עם החומר הקרמי דרך התנסות חווייתית בעבודת אבניים. במהלך הסדנה תיערך הדגמה של יצירת כלי, החל משלב הלישה, דרך המרכוז עד ליצירת הכלי המוגמר. ההדגמה תלווה בהסבר על החומר הקרמי והאפשרויות הגלומות בו, ולאחריה כל משתתף יתנסה בעבודה מונחית בחומר.

המחלקה לעירוניות ולפוליטקה של המרחב:
סיור באוסף הארץ: סיור באוסף האמנות של העיתון בלווית אוצרת האוסף

אוסף 'הארץ' הוקם לפני למעלה מעשרים שנה, על בסיס תפיסה המייחסת לאמנות ותרבות חשיבות חברתית, ומתוך רצון לתמוך ולעודד יוצרים ולשמש כהבעת אמון בעולם היצירה הישראלית. תפיסת העולם האוצרותית של האוסף קשורה במידה רבה לזו של העיתון, ומתבטאת בעניין מיוחד באמנות ביקורתית, נון-קונפורמיסטית, פוליטית-חברתית ומעורבת. האוסף תלוי באופן קבע בבניין העיתון ובכך מעורבת האמנות המוצגת בו בסביבת העבודה העיתונאית, תוך שהיא נושאת השפעה ומעוררת עניין בקרב העובדים ואורחי המערכת.

 

גלריה

bottom of page